De ce dispar medicamentele fabricate în România

  • Pin It

Dubla impunere fiscală practicată începând cu 2009 la care sunt obligate fabricile de medicamente din România este singura cauza pentru care dispar medicamentele fabricate în România.

Industria farmaceutică din ţară pierde competitivitate la export, în ciuda investiţiilor făcute în ultimii 15 de ani, scrie capital.ro.

Primer avertizează că fabricile de medicamente din ţară sunt forţate de 8 ani să plătească, pe lângă impozitul pe profit de 16% şi un impozit pe cifra de afaceri, sub forma obligaţiei de plată tip „clawback”, care a ajuns, începând cu 2015, să depăşească valoarea impozitului pe profit.

Reamitim că peste 1.500 de medicamente au fost retrase de pe piața din România din 2015până în prezent. Doar în ultimul an, 600 de molecule au fost scoase din farmacii, anunţă Asociaţia Distribuitorilor Europeni de Medicamente, potrivit căreia alte câteva sute au fost înregistrate cu notificare pentru retragere.

„Vorbim medicamente ieftine, foarte multe produse în România. Sunt medicamentele ieftine care sunt mult mai uşor de făcut nerentabile. Problema principala în România este ambiţia de a avea cel mai mic preţ la medicamentele care sunt decontate. Bulgaria începe să se ia după România”, a declarat Dragoş Damian, director executiv Primer.

Articol vizitat de 13 oriLeave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *